Piemonte Cortese Frizzante DOC
- by Ewa Kuźwa in
Cortese Frizzante to lekko musujące wino o jasno słomkowym kolorze. Aromat owocowo – mineralny z nutami cytryny i ananasa. W ustach owocowe, delikatnie wytrawne.
Cortese Frizzante to lekko musujące wino o jasno słomkowym kolorze. Aromat owocowo – mineralny z nutami cytryny i ananasa. W ustach owocowe, delikatnie wytrawne.
Piemonte Chardonnay to wino o jasno słomkowym kolorze z zielonymi refleksami. Aromat owocowo – ziołowy z wyraźnymi nutami owoców tropikalnych, banana czy mango. W ustach owocowe i przyjemnie wytrawne.
Schömehl Riesling Classic ma jasny, słomkowo-żółty kolor. Po wlaniu do kieliszka nos zachwyca delikatny aromat jabłka, cytrusów i brzoskwini. Na podniebieniu idealny balans pomiędzy owocowością a mineralnością. Wielokrotnie nagradzany złotym medalem Riesling premium.
Intensywne aromaty świeżych owoców z nutami truskawki, wiśni i owoców leśnych. Na podniebieniu bomba owocowa z umiarkowanymi taninami i kwasowością. Delikatna słodycz sprawia, że lampką tego wina można delektować się bez towarzystwa jedzenia.
Intensywne aromaty suszonych śliwek, fig i wiśni. Do tego pikantne przyprawy i tytoń. Na podniebieniu aksamitne z wyraźnymi taninami i długim posmakiem z nutami czekolady. Delikatną słodycz wino zawdzięcza mocno dojrzałym winogronom.
Intensywne aromaty suszonych śliwek, wiśni i przypraw takich jak biały pieprz z nutami tytoniu i skóry. Na podniebieniu aksamitne z wyraźnymi taninami i długim posmakiem. Delikatną słodycz wino zawdzięcza mocno dojrzałym winogronom.
Menguante Garnacha Rose ma blado różowy kolor. Aromat soczystych owoców wiśni z nutami kwiatowymi i odrobiną mineralności. Intensywny smak owocowy z delikatną słodyczą w tle.
Pinot Grigio Goretti ma jasny słomkowy z delikatnymi zielonkawymi refleksami. W nosie intensywny aromat owocowy ananasa, banana, żółtej brzoskwini i gruszki. Wszystko ozdobione nutami białych kwiatów. W ustach owocowa bomba z idealnie zaznaczoną kwasowością i dość długim posmakiem.
Ylirum jest winem o intensywnym wiśniowym kolorze. W nosie dominują aromaty czerwonych i leśnych owoców (truskawka, malina, jeżyny). Po napowietrzeniu pojawiają się aromaty lukrecji, z pikantnymi nutami w tle. W ustach miękkie, intensywnie owocowe oferujące harmonijny balans między dojrzałymi owocami a aromatami pochodzącymi z dojrzewania w beczce – pikantnymi i waniliowymi.
Pét-nat to skrót od pétillant-naturel („naturalne musowanie”), określający wina powstałe tzw. metodą pradawną. Oznacza to, że nie ma tu drugiej fermentacji, a wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. Efektem tych zabiegów jest wino musujące o mętnej barwie, ze sporą ilością osadu na dnie, najczęściej zamykane zwykłym kapslem.
Avicella Rose to lekko musujące wino o rubinowo-grejpfrutowym kolorze. W kieliszku nos raczą aromaty dojrzałych czerwonych owoców: truskawki, wiśni i maliny.
Gaurasi to uwodzicielskie i eleganckie wino o złożonym zapachu czerwonych owoców, czarnej wiśni i śliwki. Ma mocną strukturę z miękkimi i delikatnymi taninami. Posmak jest trwały z nutami mineralnymi, balsamicznymi i korzennymi.
Grovis Alturis ma jasno żółty kolor z zielonymi refleksami, trwałe bąbelki z drobnym i ciągłym „perlage”. W nosie owocowa esencja z delikatnymi nutami białych kwiatów, głogu i zielonego jabłka. Smak pełny, owocowy z nutami cytrusowymi i słonym, intrygującym zakończeniem.
Prosecco Superiore Extra Dry Sanfeletto to wersja najpopularniejsza wśród Prosecco tej winnicy. Niesamowicie bogaty aromat miodu, kwiatu wisterii i jabłka podkreśla przyjemna słodycz.
Prosecco Extra Dry to idealna kombinacja świeżej kwasowości i przyjemnej słodyczy. Armaty kwiatowe przeplatają się z owocowymi nutami jabłka, cytryny i brzoskwini. Wszystko wykończone eleganckimi bąbelkami.
Fabula to eleganckie wino o jasno słomkowym kolorze z winogron rosnących na stoku wulkanu Roccamonfina. Intensywne aromaty kwiatowe przeplatają się z nutami brzoskwini, cytryny i migdałów. Wulkaniczna mineralność i długi posmak dodają winu charakteru.
Falanghina Vandemmia Tardiva powstaje z winogron zbieranych na koniec października, pochodzących ze stoków wulkanu Roccamonfina. Wino o jasno żółtym kolorze, aromatach kwiatowych z nutami ziołowymi i migdałowymi. Późny zbiór zapewnia intensywność i odczucie słodyczy.
Barwa intensywna, czerwono-rubinowa z pięknymi fioletowymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji.
Fermentacja tego wina odbywa się w stalowych tankach, w temperaturze około 15C przez kilka tygodni. Dzięki temu wino ma dynamiczny charakter i odpowiednio zbilansowany smak o świeżym owocowym aromacie.
Miękkie, jednocześnie świeże wino. W nosie aromaty wiśni, oraz innych ciemnych owoców w dżemowym wydaniu. Usta wzbogacone bitumicznymi nutami.
Ze względu na charakter informacji zawartych na stronie przeznaczona jest ona dla osób pełnoletnich.
Tak NieTen serwis na Twoim komputerze małe pliki (ang. cookies) z informacjami niezbędnymi do poprawnego działania. Jeśli ustawienia Twojej przeglądarki internetowej pozwalają na zapisywanie ciasteczek, wyrażasz zgodę na powyższe.
Recent Comments