Pét-nat to skrót od pétillant-naturel („naturalne musowanie”), określający wina powstałe tzw. metodą pradawną. Oznacza to, że nie ma tu drugiej fermentacji, a wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. Efektem tych zabiegów jest wino musujące o mętnej barwie, ze sporą ilością osadu na dnie, najczęściej zamykane zwykłym kapslem.
Fernao Pires
Vinho Verde
Cinco Quintas
PET-NAT to owocowe wino ze sporą dawką odświeżenia, które wyśmienicie sprawdzi się jako aperitif lub w towarzystwie tart warzywnych czy grillowanego kurczaka.
Ze względu na charakter informacji zawartych na stronie przeznaczona jest ona dla osób pełnoletnich.
Tak NieTen serwis na Twoim komputerze małe pliki (ang. cookies) z informacjami niezbędnymi do poprawnego działania. Jeśli ustawienia Twojej przeglądarki internetowej pozwalają na zapisywanie ciasteczek, wyrażasz zgodę na powyższe.