Karl Pfaffmann
Palatynat, Niemcy
„Wino dla życia, życie dla wina”
Karl Pfaffmann założył winnice w latach 50-tych poprzedniego stulecia. Krótko po rozpoczęciu działalności, wina z tej winnicy zaczęły zdobywać międzynarodowe wyróżnienia.
Dziś mottem winnicy jest jakość bez najmniejszych kompromisów.
W latach 70-tych zarządzanie winnicą przejął syn Karla Pfaffmanna Helmut i jego żona Sigrid. Na początku obecnego stulecia rodzinną schedę przejął syn Helmuta Marcus – absolwent prestiżowego Uniwersytetu w Geisenheim.
80% produkcji to wina wytrawne, ale równie ważne w oferowanej gamie są wyjątkowe wina deserowe.
Białe wina fermentowane są w stalowych tankach na zimno. Temperatura nie może być zbyt niska i czas fermentacji odpowiednio długi, aby uzyskać bogaty, intensywny aromat charakterystyczny dla regionu i tej winnicy. Cechy charakterystyczne dla poszczególnych szczepów winogron mają być ewidentnie wyczuwalne i tak Riesling smakuje jak Riesling, a Chardonnay jest 100% Chardonnay.
„Polska jest dla nas nowym i bardzo interesującym rynkiem, szczególnie jeśli chodzi o białe wina”.
Markus Pfaffmann
Ze względu na charakter informacji zawartych na stronie przeznaczona jest ona dla osób pełnoletnich.
Tak Nie